Nyheter, artiklar och tips

03juli 2023

Webinar om den tillfälliga skattefriheten på laddning av elfordon på arbetsplatsen

Vi informerade tidigare om den tillfälliga skattefriheten som införs mellan 1 juli 2023 och 30 juni 2026, där arbetsgivare nu kan erbjuda sina anställda gratis laddning av sina elfordon så länge laddningen sker vid arbetsplatsen. Med anledning av det och vad det kan innebära för er som arbetsgivare och dig som förare anordnade vi ett lunchwebinar där vår produktägare för våra laddlösningar gick igenom vanliga frågor och sätt att hantera den nya situationen.

Ingen drivmedelsförmån vid laddning på arbetsplatsen

Under de här tre åren utgår alltså ingen drivmedelsförmån i de fall arbetsgivaren erbjuder gratis el till sina anställdas elfordon vid arbetsplatsen.

De två vanligaste frågorna som våra kunder nu ställer sig är:

  • Måste man bjuda på elen bara för att det är skattefritt?

Det korta svaret är nej, man måste inte bjuda på el - men kom ihåg att alternativet med administration för att hålla reda på vem som har laddat hur mycket kostar också något.

  • Ska alla anställdas olika biltyper behandlas lika?

Många gånger kommer vi i samråd med våra kunder fram till att det är rimligt att betala för tjänstebilars el då de är menade att vara ute på fältet och rulla i den anställdes funktion. Personalbilar och privata bilar fyller däremot en annan funktion och syfte - här är det inte lika självklart att bjuda på el utan då får man ställa sig frågan om vilken typ av arbetsgivare man vill vara och vad administrationen kostar.

Använd det här fönstret att investera i laddtekniken

Än så länge subventioneras installationer av laddboxar av staten, något som vi med största sannolikhet inte kommer att få ta del av i framtiden - då vi sett många andra bonusar komma och försvinna. Använd därför det här fönstret på tre år till att investera i er laddteknik och installera smarta och uppkopplade laddboxar som hjälper er i er laddadministration. ALD Automotive kan tillsammans med våra partners OKQ8 och ChargePoint erbjuda er kostnadsstyrning av elladdning på arbetsplatsen (och hemma för den delen, läs nedan om ett erbjudande från OKQ8).

Erbjudande - få 20% på laddboxar från OKQ8

Just nu erbjuder OKQ8 ALD Automotives kunder och förare 20% på deras smarta laddboxar som installeras i förarens hem. Dessa laddboxar är uppkopplade till OKQ8 där föraren aktiverar laddningen med sitt drivmedelskort precis som vid en publik laddning. Hen kan sen ange vilken bil det gäller, samt om det är en privat eller tjänsterelaterad laddning för att på så sätt styra om kostnaden ska administreras via arbetsgivaren genom ALD Automotive eller om den ska tas av föraren privat via elräkningen.

 

Har du några frågor eller vill du ta del av OKQ8s erbjudande? Maila oss så hjälper vi till!

 

 

Missade du webinaret, eller vill du se det igen? Varsågod!

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.