Skötsel, underhåll och återlämning

På de här sidorna har vi försökt samla den viktigaste och mest efterfrågade informationen så att du på ett enkelt och överskådligt sätt kan se vad som behöver och ska göras med din tjänstebil. Genom att ta hand om din bil och följa rutiner och intervaller minimerar du också risken för att drabbas av oförutsedda kostnader när bilen lämnas tillbaka.

De fyra viktigaste punkterna under avtalstiden:

  • Vårda och underhåll bilen både in- och utvändigt löpande.
  • Följ tillverkarens serviceplan och serva alltid bilen hos en av verkstäderna i vårt servicenätverk. 
  • Titta på bilen regelbundet så att du upptäcker eventuella skador tidigt. Skador behöver nämligen anmälas till försäkringsbolaget snarast (oftast inom en månad från skadetillfället). Vänd dig sedan till en av våra avtalsverkstäder för eventuell åtgärd.
  • Se till att allt är med vid återlämningen av bilen, på så sätt sparar du både tid och pengar, se checklista här. Du skulle bli förvånad om vi berättade hur många som missar att lämna tillbaka en däckuppsättning, extranyckel eller insynsskyddet till bagageutrymmet.
RING OSS!
08-501 122 00

Service, underhåll och besiktning

Serva bilen enligt biltillverkarens föreskrifter hos en av verkstäderna i vårt servicenätverk

Via My ALD kan du se vilka verkstäder i vårt servicenätverk som ligger närmast dig. I bilens servicebok hittar du information om vilka serviceintervaller som gäller för just din bil.

Genom att följa din tjänstebils serviceintervall ser du till att garantier hålls giltiga och undviker onödig värdeminskning på grund av missad service.

Det är du som ansvarar för att servicen blir utförd i tid enligt föreskrifterna och också du som bokar tiden för besöket. 

De senaste åren har fler och fler tillverkare blivit tuffare i sina garantivillkor med att service måste utföras enligt anvisningarna. Garantier upphör alltså att gälla om servicen inte görs enligt föreskrifterna. Vid sidan av den kostnad det medför kan också bilens funktion och säkerhet påverkas, något som kan medföra en risk för den som kör bilen. 

Garanterade servicetider

Som förare av en leasingbil från ALD Automotive har du tillgång till vårt servicenätverk, där majoriteten av våra avtalade verkstäder garanterar dig en servicetid inom 5 arbetsdagar. 

Däck

Däckverkstaden kontrollerar slitage på däcken vid varje däckskifte. Vi rekommenderar att du även själv undersöker mönsterdjupet på däcken med jämna mellanrum. Enligt lag ska mönsterdjupet inte vara mindre än 1,6 mm på sommardäcken och 3 mm på vinterdäcken.

Du bör även kontrollera däcktrycket regelbundet. Med rätt tryck i däcken rullar bilen bättre och förbrukar mindre bränsle. Om du kör med 80 procent av rekommenderat tryck ökar bränsleförbrukningen med 3 procent och däckens livslängd minskar med en femtedel. Rekommenderat tryck för din bil hittar du i instruktionsboken.

Kom även ihåg att efterdra hjulbultarna. Oavsett om du låter en däckverkstad byta dina däck eller om du byter själv bör hjulbultarna efterdras efter fem till tio mil.  

Dagligt underhåll

Du som förare ansvarar för att hålla bilen i gott skick, det vill säga att bilen tvättas regelbundet samt att olja, däcktryck och lampor kontrolleras regelbundet.

Besiktning

När det är dags för besiktning kommer du i god tid att få en rekvisition av oss. Du bokar själv din besiktningstid.