Nyheter, artiklar och tips

24oktober 2022

Att tänka på vid mörkerkörning

Att tänka på vid mörkerkörning

Att köra bil i mörker skiljer sig mycket från att köra i dagsljus. Mörker, precis som regn, snö och dimma, begränsar sikten och ställer hårdare krav på dig som bilförare. De kommande tre månaderna är dessvärre den perioden som det sker flest olyckor med fotgängare i trafiken. Därför har vi listat vad som är extra viktigt att tänka på när man ska ut och köra under dygnets mörka timmar.

 

Se till att din bil är i bra skick
En viktig förutsättning för att kunna köra säkert i mörker är att din bil är i bra skick. Försäkra dig därför om att:

  • bilens vindrutetorkare fungerar som de ska.
  • bilens vindruta är ren och inte sliten, då det kan försämra sikten.
  • glödlamporna till bilens strålkastare fungerar och lyser starkt.

Använd helljuset så mycket som möjligt
Till skillnad från bilens vanliga strålkastare lyser helljuset upp vägen upp till 150 meter framåt, men kan även se reflexer på över 400 meters håll. För att uppnå bäst sikt i mörker ska du använda helljuset så mycket som möjligt, förutsatt att du inte riskerar att blända någon annan trafikant. Skulle du få ett möte på vägen är det viktigt att blända av helljuset i tid.  Du kan sedan slå på ditt helljus så fort du har passerat ditt möte. Notera att detta endast gäller för fordon och cyklister, möter du en fotgängare ska du inte blända av. Helljuset är en stor hjälp för dig att se gående på vägbanan.

Se upp för fotgängare utan reflex
Visste du att du kan upptäcka en fotgängare som bär reflex på 125 meters avstånd om du kör med halvljus, men redan på 450 meters avstånd om du kör med helljus? En fotgängare helt utan reflexer, som dessutom bär mörka kläder, upptäcker du däremot inte förrän på runt 30 meters avstånd i halvljus och 150 meter med helljus. Det innebär att avståndet för att upptäcka någon med reflex tredubblas när du kör med helljus, en sträcka som kan vara oerhört viktig för att hinna reagera. Något som är viktigt att komma ihåg både som förare och fotgängare i trafiken.

Undvik onödiga risker
Fastän du har god syn gör mörker det svårare för ögat att bedöma avstånd och hastighet. Ett bra råd är därför att alltid öka säkerhetsavståndet och anpassa hastigheten när du kör i mörker. Mörkerkörning är mer ansträngande än vanlig körning, ett bra tips är därför att ta fler pauser än när du kör under dagtid och som alltid köra utvilad.

Var rädd om ditt mörkerseende
Om du blir bländad av mötande fordons lyktor kan din siktsträcka bli nära noll meter. Efter bländningen tar det tid innan mörkerseendet blir bra igen. Därför ska du under bilkörning i mörker undvika att titta direkt mot starka ljus som till exempel mötande bilar.

Vägmarkeringar och varningstrianglar
Är vägbanan svår att urskilja i mörkret kan du hålla ögonen på vägmarkeringar och kantstolpar som kan orientera dig på vägar utan belysning. Glöm inte heller att aldrig stanna på en väg i mörker utan att tända parkeringsljusen. Har du blivit stående måste du även sätta ut en varningstriangel för att göra andra trafikanter uppmärksamma på att du är där.

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.