Nyheter, artiklar och tips

24november 2021

Så vinterrustar du bilen

Så vinterrustar du bilen

Med bara en månad kvar till jul står vintern helt klart för dörren och förutom att byta till vinterdäck bör du också förbereda din bil för snö, is och lägre temperaturer. Följ vår checklista med vintertips för din bil och den kommer att vara redo för vintern på nolltid.

 

 

Var redo i snön
En isskrapa för bilens rutor är ett måste i din bil, men ha gärna också en snöborste tillgänglig för att kunna sopa bort lössnö från bilen. Skulle du vakna till en stor mängd nysnö eller få din bil inplogad kan det även vara en bra idé att ha en liten skyffel i bilen så du lätt kan skotta fram bilen ur snön.

Förebygg fastfrusna dörrar
Fukt från den varma luften i kupén sätter sig lätt på gummilisterna runt dörrarna och fryser sedan fast. Detta kan du undvika genom att smörja listerna med silikonspray så har du inga problem att ta dig in i bilen en kall dag.

Spolarvätska med frostskydd
Spolarvätskan är ett måste under vintern då smuts och salt som stänker på vindrutan kan förstöra sikten bara på några sekunder. Se till att du har fyllt behållaren med frostskyddad spolarvätska som klarar riktigt låga temperaturer, annars riskerar spolarsystemet att frysa sönder.

Rätt däck med rätt tryck
Har du kontrollerat skicket på dina vinterdäck? Minst 3 millimeter gäller för ett godkänt mönsterdjup. Se även till att lufttrycket är rätt för att du ska ha maximalt grepp i halkan.

Fixa greppet med grus
Förvara en plastflaska med grus i bilen. Det kan vara en räddare i nöden om du har kört fast, men kan också användas i förebyggande syfte. Häll ut lite grus vid däcken när du ska parkera på kvällen. Ställ sedan bilen på gruset så kommer du loss lättare nästan morgon, oavsett temperatur eller väder.

Annan utrustning som är bra att ha i bilen:
• Varningstriangel
• Startkablar
• Extra filt och varma kläder
• Reflexväst
• Förbandsväska
• Ficklampa och extra batterier
• Bogserlina
• Isskrapa, borste och skyffel

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.