Nyheter, artiklar och tips

13juni 2019

Vi reder ut WLTP

Vi reder ut WLTP

2017 införde EU en ny testkörcykel för att mäta bilars utsläpp på ett sätt som stämmer mer överens med verklig körning än dåvarande standard NEDC som använts sedan 80-talet. NEDC har länge fått kritik för att ge testinstituten stora svängutrymmen i hur en bil testas vilket gett ouppnåeliga utsläppsvärden i många fall. WLTP har sedan lanseringen 2017 införts som testcykel i en övergångsperiod och gör att nya, och oftast högre, testvärden tas fram på både nya och gamla bilmodeller.

Övergången till WLTP genererar inte bara högre CO2-värden
Eftersom fordonsskatten är koldioxidbaserad i Sverige påverkas de flesta bilar och får en högre årskostnad av WLTPs införande. En högre fordonsskatt genererar i sin tur också högre förmånsvärde, så de företag som i sin bilpolicy använder CO2-värden och/eller förmånsvärden som ramverk för bilval kommer därför med största sannolikhet att antingen behöva ändra sin bilpolicy eller få ett annat bilurval.

Hur påverkar WLTP bilurvalet?
Många företag har idag ett tak på 120 g CO2/km i sin bilpolicy, vilket tidigare gett relativt gott utrymme i bilmodeller att välja mellan. I en analys som ALD Automotive gjort faller nu många bilar bort med WLTP redan vid 160 g CO2/km. Även om bilarna i sig inte släpper ut mer koldioxid p.g.a. denna mättekniska förändring. (Via länken nedan ser du drygt nio minuter in hur CO2-värdet påverkar ens valmöjligheter.)

Se vår presentation om WLTP och vad det innebär här

I det urval vi tittade på ökar CO2-värdet för bensinbilarna med 22% mellan NEDC och WLTP, dieselbilarna ökar med 24%, gasbilarna med 21% och pluginbilarna med 12%. För fordonsskatten slår det med ännu högre procent på vårt bilurval och höjer bensindrivna bilar med i snitt 103% och dieselbilar med 69%.

Vad ska man göra då? Vi hjälper er längs vägen

Siffror och statistik i all ära, men det ska fungera för plånboken också. ALD Automotive har leasingrådgivare och WLTP-experter på plats som hjälpt mängder av företag att anpassa sina bilpolicys och bilval efter det förändrade tjänstebilslandskapet.

Hör av dig till oss om du vill veta hur vi kan hjälpa ditt företag!

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.