Nyheter, artiklar och tips

03december 2019

Så undviker du skattechocken vid årsskiftet

Så undviker du skattechocken vid årsskiftet

Sedan skattemodellen Bonus Malus infördes sommaren 2018 kan vi se att populära dieseldrivna tjänstebilar har fått två till tre gånger högre fordonsskatt än tidigare. Fr.o.m. årsskiftet kommer dessutom den nya, mer verklighetsnära, mätmetoden WLTP att få fullt utslag då de uppdaterade och på pappret högre CO2-värdena kommer att ligga till grund för beskattningen.  Vi har t.ex. sett att dieseldrivna bilar får sina CO2-värden höjda med 20-30 procent jämfört med den tidigare körcykeln NEDC.

Men det finns sätt att vara rustad och dra fördel av den rådande Bonus Malus-modellen och kommande WLTP-effekten. Vi delar med oss av tre punkter att ta i beaktning för att möta nästkommande år.

1. Välj laddhybrid eller el

För att fler av laddhybriderna ska få behålla sin bonus när CO2-värdena höjs nästa år har regeringen valt att justera gränsvärdet från 60 till 70 gram CO2. Fr.o.m. årsskiftet kan du som väljer en bil som släpper ut upp till 70 gram CO2 per km få en bonus på mellan 10 000 kr (70 g) - 60 000 kr (0 g). Denna justering innebär att avdraget för varje gram CO2 av maxbeloppet blir lägre: 714 kr istället för tidigare 833 kr.

Laddhybrider som bibehåller sina CO2-värden baserat på WLTP jämfört med NEDC får därmed högre bonus. Elbilar behåller maximal bonus om 60 000 kronor.

2. Håll dig på rätt sida av årsskiftet

Det är registreringsdatumet för bilen som styr vilken mätmetod som ligger till grund för fordonsskatten. Alla bilar registrerade innan årsskiftet 2019/2020 blir fordonsbeskattade enligt NEDC. Fr.o.m. 1 januari 2020 sker beskattningen utifrån WLTP och de högre CO2-värdena.

Om du inte kan välja en grönare drivlina gör du klokast i att agera kvickt. Alla bilar med ett koldioxidutsläpp på 95 g eller högre blir bestraffade med en extra fordonsskatt. Titta på lagerbilar och kontakta oss om hjälp, vi vet var dina chanser är störst.

3. Var smart med extrautrustningen

Med WLTP får varje unik kombination av val och tillval i en bil också ett unikt CO2-värde. För varje sak som väljs till påverkas alltså fordonsskatten, så här gäller det att tänka till inte bara i inköpspriset utan också vad den skattemässiga prislappen landar på. Är panoramaglastaket värt 3 000 kr extra per år? Behöver du den större motorn? Så fort du gör ett tillval som påverkar bilens totala vikt, påverkar det också både fordonsskatt och förmånsvärde.

Fortfarande rörigt?

Hör av dig till oss så hjälper vi till!

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.