Nyheter, artiklar och tips

10december 2019

Driving home for Christmas?

Driving home for Christmas?

Årets mest trafikintensiva helg ligger runt hörnet då många förväntas ge sig ut på vägarna under julledigheten för att åka bort och hälsa på nära och kära. Därför är det extra viktigt att tänka på att köra säkert och ta hand om varandra när det blir mer trångt än vanligt ute på vägarna. Nedan har vi samlat tips att tänka på inför resan.

  • Planera din resa

Detta gäller både din resväg och din packning. Ta gärna del av kartor och uppdateringar på trafikverkets hemsida för att se realtidsuppdatering över vägars belastning och eventuella trafikhinder under julledigheten. Om möjligt, försök att undvika de mest trafikintensiva vägarna. Gällande packningen är det bäst att stuva lasten i bagageutrymmet mot ryggstödet och längs bagageutrymmets sidor, med den tyngsta lasten underst och i mitten. Lägg ner den packning som du tror kan tippa vid kurvor eller inbromsning och lägg ingenting ovanpå insyndskyddet – det kommer fara framåt vid en kraftig inbromsning.

  • Anpassa hastigheten efter vägbanan

Oavsett om det blir en vit eller grön jul där du bor är det viktigt att anpassa hastigheten efter underlaget. Under vintern finns det alltid risk för att ett underkylt regn kan leda till blixthalka, ta därför alltid det säkra före det osäkra och kör försiktigt.

  • Se till att du har rätt däck med rätt tryck

Är man ute och reser under julledigheten är det vanligt att bilen lastas tungt. Detta innebär att den utsätts för tuffare påfrestningar än vanligt och därför är det viktigt att du några dagar före resan kontrollerar dina däck. Se till att din bil har bra vinterdäck som ger grepp både på isiga och snöiga vägbanor, kontrollera även lufttrycket innan du åker iväg.

  • Ta många pauser

Det kan vara frestande att köra på när man väl är ute på vägarna och bara vill komma fram till destinationen. Men att vara trött bakom ratten kan vara livsfarligt och detta är tyvärr en bidragande orsak till upptill 30% av alla trafikolyckor i Sverige. Ta därför många pauser om ni reser långt, och byt gärna av med en annan resenär om du har möjlighet.

Skulle du få stopp på bilen?
En stillastående bil på vägbanan kan vara en stor trafikfara. Kom ihåg tre saker:

Varna – Sätt direkt på din varningsblinkers och ställ ut en varningstriangel bakom bilen. Denna ska placeras så långt bak som det behövs för att varna andra trafikanter i god tid.
Lämna – Ta dig till säkerhet genom att lämna bilen och vägen.
Larma – Ring en bilbärgare, ALD Assistans går att nå dygnet om på 08-501 123 30.

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.