Nyheter, artiklar och tips

10februari 2020

Prylar att ha i bilen under vinterresan

Prylar att ha i bilen under vinterresan

Genom att se till att din bil är rustad inför vinterns långresor är du förberedd med rätt prylar och kan ta dig ur olika situationer. Här får du våra bästa tips på viktig packning att ha med i bilen på vinterresan, om du i värsta fall skulle bli stående vid vägkanten.

Startkablar
Med startkablar har man en bra försäkring för att få igång en bil med ett dött batteri, det enda man behöver är en annan bil med ett laddat batteri. Du undviker att bli stående i kylan och sparar även tid genom att slippa anlita en bärgare. I din bils instruktionsbok står det hur de ska användas, följ anvisningarna.

Isskrapa, snöborste och spade
Ett lager snö på karossen kan kännas harmlöst, men glöm inte att det är olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när du kör och att det kan leda till böter eller i värsta fall ett indraget körkort om du blir stoppad. Isskrapa och snöborste är ett måste i bilen under vintern för att kunna avlägsna is från vindrutor och snö från bilens motorhuv samt tak. Ska du åka någonstans där det väntas komma mycket snö kan det även vara bra att packa en mindre spade för att kunna gräva ut bilen om du skulle stå fast i en snömassa eller liknande längs med vägen.

Reflexväst, varningstriangel
Vid ett stopp eller om du kommer fram för att hjälpa någon annan på vägen ska första fokus alltid vara säkerhet och att minimera risken för följdolyckor. Sätt på bilens varningsblinkers, placera ut varningstriangeln och sätt på dig reflexvästen innan du gör något annat – speciellt när det är mörkt ute och/eller snöfall.

Varma kläder och slitstarka vantar
Detta kan låta överdrivet men skulle du av någon anledning bli stående med bilen, eller om du skulle behöva lämna bilen, är det nödvändigt att ha varma kläder till hands för att du ska kunna hålla värmen. Ha filtar redo i bilen om du skulle bli stående, alternativt ha packningen med kläder nära till hands om den skulle behövas. Ett par arbetshandskar kan också vara bra att ha om du exempelvis måste åtgärda en punktering.

Ficklampa
Har du fått punktering eller motorstopp med bilen någon gång? När det väl sker i mörkret så är en effektiv belysning oumbärlig. Glöm inte att kolla att batterierna är laddade innan avresa,

Telefonladdare/Power bank
Att telefonen laddar ur i helt fel läge har nog alla varit med om, undvik det genom att ladda mobilen under bilresan och ha med en fulladdad power bank för att kunna ladda telefonen fast än du blivit stående.

Något ätbart
Ha med något att äta och dricka i bilen. Chokladkakor och bananer kan vara bra att ha om bilen blir stillastående i väntan på hjälp. Det gäller särskilt om det finns barn med i bilen.

Bonustips!
Har du kört fast? Finns inte grus nära till hands kan du använda golvmattorna i bilen som antislirmattor. Skjut in dom så långt under hjulen som möjligt och försök försiktigt att köra därifrån.

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.