Nyheter, artiklar och tips

08oktober 2020

Har du koll på milen inför årsskiftet?

Har du koll på milen inför årsskiftet?

Mycket har varit annorlunda detta år och vi är många som skiftat arbetsplatsen till hemmet och i och med det nog använt tjänstebilen i lägre utsträckning. Med drygt två månader kvar av året kan det därför vara bra att komma ihåg att de milgränser som gäller för momsavdrag respektive nedsättning av förmånsvärdet fortfarande gäller och att det därför kan vara läge att vidta åtgärder beroende på situationen.

Rätt till momsavdrag

För att ett företag ska ha rätt att lyfta 50% av momsen på leasingbilen krävs, förutom att företaget är momsberättigat, att bilen använts minst 100 mil i tjänsten per år. Detta ska uppvisas i en körjournal där tidpunkt, sträcka, syfte och kontaktperson framgår.

Nedsatt förmånsvärde

Om en anställd kör minst 3 000 mil i tjänsten per inkomstår kan arbetsgivaren sätta ner förmånsvärdet till 75% av fullt värde på förmånsbilen, i annat fall gör den anställde det i sin inkomstdeklaration. En förare som kört minst 3 000 mil i tjänsten men under året haft flera arbetsgivare kan summera årets tjänstekörningar med förmånsbil.

Även i detta fall är en utförlig körjournal ett viktigt dokument.

Vill du läsa mer om detta finns mer information på Skatteverket här och här.

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.