Nyheter, artiklar och tips

06maj 2021

Skydda dig mot bildelsstölder

Skydda dig mot bildelsstölder

Trots att antalet bildelsstölder har minskat under den senaste tiden är de fortfarande vanliga. Framför allt är det bilar i premiumsegmentet som är drabbade och polisen misstänker att det precis som vid tidigare stöldvågor är internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna. Det är främst rattar, airbags och navigationsenheter som stjäls, men även aluminiumfälgar, instrumentpaneler, registreringsskyltar och katalysatorer är av intresse för de organiserade stöldligorna.

Inte bara nya bilar drabbas
Under första kvartalet av 2021 har det skett en anmärkningsvärd ökning av anmälda stölder av katalysatorer då totalt 1.870 katalysatorer stals till en kostnad av 67,6 miljoner kronor. Stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna, där en katalysator kan vara värd upp till 5 000 kronor i metallvärde. Många av de drabbade bilarna är av äldre årsmodeller och många olika bilmodeller har drabbats.

Vi vill därför uppmärksamma dig på detta och för att minska risken att du drabbas har vi samlat våra råd för hur du bäst undviker bildelsstölder.

• Parkera i ett låst garage nattetid om du har möjlighet. Parkerar du på gatan? Ställ bilen så öppet och upplyst som möjligt.

• Kontrollera att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den då det blir allt vanligare med störningssändare. Märker du att bilen inte går att låsa, till exempel på en parkeringsplats vid en stormarknad - lämna inte bilen. Larma polis och var uppmärksam på personer i närheten.

• Installera gärna rörelsestyrd utomhusbelysning hemma där du parkerar bilen om du har möjlighet. Tjuven arbetar helst i skydd av mörker där risken för att bli upptäckt är minst.

• Skydda din bil med larm. Larm avskräcker tjuvar och larmade bilar utsätts mer sällan för inbrott.

• Tänk på att din nyckel är en värdehandling! Förvara den på en säker plats både när du har den med dig och hemma. Har du ett nyckellöst system? Tänk på att förvara din nyckel så att signalen inte går att fånga upp utanför din bostad. Något så enkelt som en plåtburk kan förhindra att någon kan fånga upp nyckelsignalen och låsa upp din bil.

• Skaffa DNA-märkning av stöldbegärliga bildelar underlättar spårning av stöldgods.

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.