Nyheter, artiklar och tips

25augusti 2021

Minska risken för parkeringsskador

Minska risken för parkeringsskador

Läs våra tips nedan så slipper du förhoppningsvis tråkiga överraskningar och onödiga kostnader i sensommar.

Parkera längre bort & undvik trånga platser
Att parkera längre bort på parkeringsplatsen är ett bättre alternativ än att försöka få plats i en trång parkeringsplats nära ingången. Fast än du kan ta dig in i parkeringsrutan finns det risk för att andra förare kan råka skada din bil när de ska ta sig ut ur platsen bredvid din. Dessutom finns det risk att bilen skadas om andra parkerade bilars dörrar slår upp emot din bil.

Backa in, kör ut
Genom att backa in i parkeringsplatser har du bättre kontroll över bilen och kan ta hjälp av backsensorer och kameror, förutsatt att din bil är utrustad med dessa. Dessutom är det säkrare att backa in i en tom parkeringsruta, än att backa ut ur den. Backa därför in, för att sedan kunna köra ut med fri sikt.

Parkera nära en fast punkt
Finns det möjlighet att parkera vid en vägg, pelare eller lyktstolpe minskar du skaderisken. Genom att parkera nära en fast punkt skyddar du helt enkelt den sidan på din bil.

Parallellparkera långt ut
Ska du parallellparkera är det viktigt att ställa sig så nära trottoaren/utsidan av vägbanan som möjligt. Om du parkerar för nära körfältet riskerar du annars att andra bilar kommer åt din bil när de passerar.

Håll avstånd och kontrollera bilens skick innan avfärd
Finns det inga tydligt markerade parkeringar? Ställ dig med avstånd till bilarna bredvid. Ta också gärna ett varv runt bilen och gör en kontroll så att allt ser OK ut innan du lämnar parkeringen.

Hur gör jag om olyckan har varit framme?
Skulle du råka ut för en parkeringsskada kontaktar du din lokala polismyndighet för att göra en polisanmälan, därefter kontaktar du oss. Besök My ALD för att hitta mer information om hur du ska gå till väga. 

Observera att för att få ersättning för en parkeringsskada måste du kunna visa att skadan har orsakats av ett okänt motorfordon och att skadan skedde när din bil stod parkerad. Fotografera därför gärna skadorna innan bilen flyttas från olycksplatsen och ange om det finns några vittnen till händelsen.

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.