Nyheter

03jul

Ny teknik och självkörande bilar

Ny teknik och självkörande bilar

Volvo släppte under förra veckan nyheten att alla bilar som lanseras efter 2019 kommer att vara utrustade med en elmotor, men utvecklingen stannar inte där. Första självkörande bilen från Volvo kommer 2021 och är en Volvo XC90.

Tekniken finns och i princip är det redan lagligt att sälja självkörande bilar, men för att det ska fungera i praktiken behöver lagstiftningen ses över (t.ex. kameralagen, då alla självkörande bilar har en kamera längst fram som läser av trafiksituationen). Vidare måste det finnas tydliga väglinjer och skyltar som lätt kan läsas av – något som försvåras av vårt klimat med snö och is. Och hur reagerar andra förare på självkörande fordon?

Ett sätt för att få trafiken att flyta skulle kunna vara s.k. platooning – ett automatiserat motorvägssystem där avståndet mellan bilarna blir kortare och bilarna kan accelerera eller bromsa samtidigt med hjälp av en elektronisk koppling. Med tätare trafik blir effektiviteten högre – trefiliga vägar kan bli fyrfiliga och i tunnlar kan man bygga en extra våning.

Ring oss!
08-501 122 00