Nyheter

21jun

Ska du hyra bil utomlands i sommar?

Ska du hyra bil utomlands i sommar?

Vem är bäst att hyra av?

Ofta lönar det sig att själv söka efter bra erbjudanden på internet. Se dock upp med uthyrare som är markant billigare än andra. Det som verkar vara för bra för att vara sant är ofta det också.

Vad kostar det?

Att hyra bil behöver inte vara så dyrt, men det kan vara svårt att förstå prissättningen. En del uthyrare har låga hyror, men höga tillägg för kompletterande försäkringar, medan vissa uthyrare inkluderar sådant som andra tar extra betalt för. Oftast får du reda på eventuella tilläggskostnader redan när du bokar, men ibland dyker de upp först när du hämtar ut bilen. Bilens hyra beräknas per dygn, räknat från det klockslag du hämtar ut den. Lämnar du tillbaka bilen för sent debiteras ett nytt dygn.

Boka i förväg eller på plats?

Ofta får du det bästa priset om du bokar i förväg, särskilt om bilen ska hämtas på en flygplats. Om du också betalar i förväg får du ofta ett ännu lägre pris. Vissa uthyrare kräver också att hyran betalas i förskott.

Om du inte vill boka i förväg kan du ibland få bra erbjudanden från mindre uthyrare på resmålet.  Reser du charter? Kolla vilka hyrbilsföretag som researrangören har avtal med – det kan vara förmånligare än att hyra själv.

Vilka försäkringar behövs?

Hyrbilsföretagens beskrivningar av olika försäkringar kan upplevas som en djungel. Detaljerna får du reda på när du hämtar ut bilen. Läs därför alltid igenom det finstilta innan du skriver på hyresavtalet.

Trafikförsäkring (”third party liability insurance”) ingår i bilhyran. Vållar du en olycka ersätter den skador på andra personer och andra fordon.  Den ersätter däremot inte skador på din hyrbil.

Helförsäkring (”collision/damage waiver CDW + theft protection TP” eller ”loss/damage waiver LDW”) ersätter skador på hyrbilen och stöld av den. ”Basic/standard cover” brukar ingå i bilhyran och ger ett bra grundskydd, men sannolikt med en hög självrisk. Fråga därför vad försäkringen inte täcker. Försäkringen gäller kanske inte alls vid slarv eller vårdslöshet.

Självrisken (”excess” eller ”deductible”) kan bli en otrevlig överraskning om något skulle hända. Många länder har självrisker på uppåt 20 000 kronor. Tacka därför alltid ja till en kompletterande försäkring (självriskeliminering eller -reducering ”extended protection”, ”super collision damage waiver” eller ”total cover”) som dels innebär ett mer heltäckande skydd, dels en lägre självrisk eller ingen självrisk alls. Ditt kontokortsföretag står ibland för självrisken om hyrbilen har betalats med deras kort, men det finns ett tak på hur mycket de ersätter.

Läs därför villkoren noga.

Personlig olycksfallsförsäkring, PAI, brukar finnas med som tillval. Har du en svensk olycksfallsförsäkring? Då bör du före avresan kolla om den gäller vid bilkörning utomlands. Det gör den oftast inte.

Åldersgränser

Är du under 21 år är det svårt eller omöjligt att hyra bil. Om du är under 25 får du räkna med högre kostnader för hyra och försäkring. I vissa länder, exempelvis Storbritannien, är det svårt att hyra bil om man är över 70 år. Oavsett ålder måste du ha haft körkort i minst ett år. Ta reda på vad som gäller innan du bokar.

Extra förare

I dag ingår sällan extra förare i bilhyran. Tala om att ni är flera som ska köra innan du skriver på avtalet. Det kan behövas en separat försäkring för extra förare.

Syna bilen innan du åker iväg!

Kontrollera bilens skick noga innan du kör iväg. Leta efter repor eller bucklor på stötfångarna, lackskador på dörrar och stenskott på vindrutan. Se till att få alla skador noterade på kontraktet. Då riskerar du inte att få betala för gamla skador. När du hämtar ut bilen, kontrollera också mätarställningen och att bilen är fulltankad. 

Använd kreditkort

När bilen hämtas ut blockeras en deposition på ditt kreditkortskonto. Beloppet varierar, upp till 15 000 kronor är inte ovanligt. Ska kortet användas för andra semesterutgifter måste kontot ha hög kreditgräns. Pengarna släpps när bilen har lämnats tillbaka. I de flesta fall krävs ett kreditkort (som Mastercard) för depositionen, inte ett betalkort (t.ex. Maestro eller Visa Electron) där beloppet dras direkt från ditt konto.

Om olyckan är framme

Se till att få ett telefonnummer dit du kan ringa om något skulle hända under resan. Gör inga reparationer utan att du fått klartecken från hyrfirman. Vanligaste missödet brukar vara punktering. Fråga när du hämtar ut bilen hur du gör i en sådan situation. Blir du inblandad i en trafikolycka ska du och motparten upprätta en skaderapport och ta var sitt exemplar. I vissa länder tillkallas polis även om det bara är plåtskador. Se till att få en kopia på polisrapporten.

Motorvägsavgifter

När du hämtar ut bilen bör du kolla om den är förberedd för elektronisk betalning av motorvägsavgifter. Systemen för betalning är olika i olika länder. Ibland finns ingen möjlighet att betala kontant. Fråga hur det funkar i de områden du ska köra i.

Begär kvitto

Se till att du får ett kvitto på att bilen är kontrollerad när du återlämnar bilen. Annars finns risk att du i efterhand får betala för skador som du inte själv har orsakat. På kvittot ska framgå att bilen är fulltankad och utan skador.

Källa: Motormännen

Ring oss!
08-501 122 00