Nyheter, artiklar och tips

14februari 2019

Vintertips 2019

Vintertips 2019

Vintern behåller sitt grepp om oss - håller du grepp om vintern?

Sportlovssäsongen är igång och många planerar resor till fjällen de kommande veckorna. Vanligast är att resorna görs med den egna bilen som ofta lastat tungt. Detta innebär att bilen utsätts för tuffare påfrestningar än vanligt och därför är det viktigt att du några dagar före resan kontrollerar hur däcken ser ut.

Mönsterdjup
Vinterdäck ska ha minst 3 millimeter mönsterdjup, om det är lägre än det försämras egenskaperna dramatiskt på slask, snö och is.

Däcktryck
Har du rätt lufttryck i däcken blir körstabiliteten bättre, och risken för sladd minskar, dessutom minskar däckens rullmotstånd vilket i sin tur leder till en minskad bränsleförbrukning. Är din bil fullpackad inför semestern kan du behöva mer luft i däcken, trycket ska då ökas med 0,4 - 0,5 bar från normalt tryck. Utöver viktökningen påverkar även utetemperaturen lufttrycket i däcken.
I genomsnitt minskar trycket 0,1 bar per varje temperatursänkning på 10 grader och därför bör lufttrycket ökas med 0,2 bar på vintern jämfört med ditt däcktryck under sommarhalvåret.

Dubbar
Du som kör med dubbdäck måste även kontrollera dubbarna. Är mönsterdjupet under fyra millimeter brukar även dubbarna vara rätt slitna. Känn efter så att dubbarna sitter fast ordentligt i dubbhålen och att dubbutsticket inte överskrider mönstret mer än två millimeter så vet du att dina vinterdäck är i ett bra skick.

För dig som befintlig ALD-kund
Skulle du behöva byta ut dina däck kan du höra av dig till någon av våra samarbetspartners, vars kontaktuppgifter är listade nedan, eller gå in under rubriken Däck i kundportalen My ALD.
Har ditt företag avtal med annan däckleverantör kontaktar du dem direkt.

Euromaster 0771-829 829
Däckia 0771-777 888
Vianor 0771-16 33 33
First Stop 070-303 68 80
DäckTeam 040-611 89 10
DäckPartner 08-36 94 10

 

Har du kört fast? Följ stegen nedan för att ta dig loss!

  • Har du fastnat i snön ska du aldrig använda full gas, då du riskerar att gräva ner däcken ytterligare i snön. Försök istället om möjligt sakta köra fram och tillbaka, ca fem centimeter åt gången, tills du kommer loss.
  • Har du inte tillgång till sand och grus kan du alltid använda dig av en matta. Särskilda antislirmattor som hjälper hjulen att komma loss finns att köpa, men sitter du fast utan en sådan i bilen går det bra att använda golvmattorna med. Lägg mattorna bakom bilen och backa för att ge däcken fäste.
  • Fungerar inget ovan måste du gräva dig ut. Ta bort all snö runt hjulen samt under, bakom och framför bilen. Framförallt under bilen kan stora mängder snö fastna, se till att få bort allting. Försök sedan med att gunga dig ur snön igen, och kör sakta fram och tillbaka 5 centimeter åt gången tills du kommer loss.
  • Kommer du inte loss trots dina försök bör du som befintlig ALD-kund ringa ALD Assistans som går att nå dygnet runt på 08 - 501 123 30.

 

 

Packa rätt och packa lätt!

Att lägga tid på att packa bilen rätt är lika viktigt som att komma ihåg att packa tjocka strumpor inför fjällsemestern. En felpackad bil kan innebära trafikfara, både för dig och för andra. Se till att bilen, takräcket eller takboxen är packad på rätt sätt innan du ger dig ut och lasta inte mer än bilens maxlastvikt, som du hittar i instruktionsboken, så undviker du att bilen blir instabil på vägen. Tänk även på när du monterar takboxen att den måste hamna mitt på taket och inte för långt bak. Detta för att undvika snedbelastning och krängingar vid hastiga svängar och för att man ska kunna öppna bagageluckan obehindrat.

I bagageutrymmet
Stuva lasten mot ryggstödet och längst bagageutrymmets sidor, med den tyngsta lasten underst och i mitten. Lägg ner den packning som du tror kan tippa vid kurvor eller inbromsning och lägg ingenting på hatthyllan – det kommer fara framåt vid en kraftig inbromsning.

På taket
Har du ett takräcke - använd det! Alternativt montera på en takbox. Otymplig packning, som långa skidor, eller skrymmande packning, som tjocka täcken eller sovsäckar, passar perfekt på räcket eller i takboxen. Packar du i takboxen är det viktigt att packa så tätt som möjligt för att förhindra att din last rör sig i boxen vid acceleration, inbromsning och kurvor.

Sist, tänk på att inte packa för mycket, det sliter både på bilen och gör att dina utsläpp blir högre än vanligt. Glöm inte heller att det nästan alltid går att både tvätta och handla väl på plats.

Kör försiktigt!

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.