Nyheter, artiklar och tips

04november 2019

När får man köra om plogbilen?

När får man köra om plogbilen?

Det är inte olagligt per definition att köra om en plogbil, däremot ska man alltid ta det försiktigt i samband med omkörningen. Plogbilar är ute av en anledning: för att ta bort snö. Vägbanan framför plogbilen är således inte i samma skick som den du kör på bakom.

Att köra om en plogbil är riskfullt, särskilt vid de tillfällen då två plogbilar ute och gör en så kallad tandemplogning. Lyckas man köra om den första plogbilen kan man på grund av snö, modd, snörök och mörker missa att det ligger ytterligare en plogbil längre fram i det vänstra körfältet. I värsta fall riskerar man då att antingen köra in i plogbilen bakifrån eller behöva göra en farlig och olaglig omkörning på insidan av den framförliggande plogbilen.

Skyltar signalerar när du kan köra om
På de flesta stora vägarna runt om i landet i vinter kommer plogbilar som utför en tandemplogning vara utrustade med skyltar som signalerar när du kan köra om. Signalskyltarna är monterade bak på fordonen och visar antingen ett lysande kryss eller pilar till de bakomliggande trafikanterna. Lysande kryss betyder att det inte är möjligt att köra om medan lysande pilar betyder att det går bra att köra om.

Tänk på att förare av plogbilar stannar då och då för att släppa fram bakomliggande trafik. Hamnar du bakom en plogbil behöver det inte betyda att du är fast där, håll tålamodet och avståndet så kan du snart köra om säkert!

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.